Veliler İçin

20.02.2013 4894

ÇOCUK VE SORUMLULUK

Sorumluluk "Bireyin, üzerine düşen görevleri yerine getirmesi ve kendisine ait davranışın başka insanlar ya da başka varlıklar üzerindeki sonuçlarını üstlenmesi" olarak tanımlanabilir. Dolayısıyla etkileşim içine girdiğimiz her şeye karşı sorumluluğumuz vardır. Etkileşim içinde olduğumuz oluşumlar genel olarak doğa, devlet, toplum, arkadaşlar, aile, iş ve okuldur. Ama bunlara ek olarak kendimizi de sorumlu olduğumuz kişiler arasında saymak gerekir.

devamı...

 

KARDEŞ KISKANÇLIĞI VE BAŞETME YOLLARI

Bir anne diyor ki; " 6,5 ve 2 yaşlarında iki çocuğum var. İlk oğlum kardeşi doğana kadar oldukça uyumlu, sakin bir çocuktu. Ancak kardeşi doğduğu günden beri çok hırçın davranıyor.. Okuluna gitmek istemiyor. Altını ıslatıyor. Ne yapacağımı bilemiyorum. Evde sürekli ağlamaya başladı. Ben de babası da bu durumdan dolayı çok üzgünüz. Oğlumun eskisi gibi huzurlu bir çocuk olmasını istiyoruz." 

Bir eğitimde, uzmanlardan birinden "kardeş kıskançlığının evinizde hiç yaşanmasını istemiyorsanız, ne yapmanız gerektiğini size birazdan söyleyeceğim. İnanın bunu yaptığınızda bu konuyla ilgili hiçbir sorununuz olmayacak" dediğini duymuştum. 

devamı...


HANGİ YAŞTA HANGİ OYUNCAKLAR

3-5 YAŞ: Fantezi ve keşfetmeye (evcilik,okul oyunları ile bebekler, mutfak ve doktor muayene aletleri),

- Dil gelişimine (renkli tuşları olan piyano, müzik ve öykü kasetleri, kuklalar... gibi),

- Aritmetiğe hazırlamaya (resim ve sayı eşleme oyunları, d omino, kızma birader ve sayı kartları ) yönelik oyuncaklar.

5-8 YAŞ:Toplumsal gelişim ve işbirliği ile ilgili (top, seksek, dama, minyatür arabalar),

devamı..

GÜVENLİ İNTERNET KULANIMI VE İNTERNET BAĞIMLILIĞI

güvenli internet ile ilgili görsel sonucuGünümüzde bilgisayar ve internet kullanımının artması, özellikle de İnternet Cafe'lerin yaygınlaşmasının, küçük yaştaki çocuklar ve gençlerin bilgisayar oyunlarına olan talebini artırmaktadır. İnternet yaşamı kolaylaştıran ve bilgiye tek tuşla ulaşmanın yolunu açan önemli buluşlardan olsa da, kontrolsüz kullanımı çocuklar üzerinde önemli zararlar oluşturmaktadır.

Sanal aleme uzun süre alışan çocukların, sosyal yaşamdan kopmaları, iletişim becerilerinin zayıflaması, özgüvenlerinin düşmesi, asosyal kişilik yapısının gelişmesine neden olmaktadır. Konuyla ilgili basına yansıyan birçok haberin ardından psikologlar, psikiyatristler, sosyologlar konunun önemine dikkat çekerek, çocukların bilgisayar başında geçirdikleri zamanın ve girdikleri sitelerin kontrol edilmesi gerektiğini vurgulamaktadırlar. Çocuklarımız bilgisayar başında geçirdikleri zamanın farkına varmadıkları gibi özellikle erkek çocuklarının şiddet içeren savaş oyunlarını tercih etmeleri ayrıca sorun olmaktadır. Saatler süren şiddet oyunları, çocukların gerçek yaşamda da tahammülsüz ve saldırgan davranışlar sergilediklerini göstermektedir. Çabuk öfkelenen çocuklar doğrudan sorunu karşıdakine şiddet uygulayarak çözmeye yönelmektedir. Bu durum okulda arkadaşları arasında olduğu gibi evde kardeşler arasında da görülmektedir.

devamı...